Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Σχολείο και Εκοκιντς

Πραγματοποιηθηκαν με επιτυχια το τελευταιο τριημερο , οι επισκεψεις στα σχολεια της Ροδου για την προετοιμασια του Εcokids 2010 με πρωτοβουλια των Σχολικων Συμβουλων των Υπεύθυνων Καινοτόμων Δράσεων και των Σύλλογων Εκπαιδευτικών
Οι συναντησεις αυτες ολοκληρωθηκαν με μια εκδηλωση που πραγματοποιηθηκε σε συνεργασια με την Κινηματογραφικη Λεσχη Ροδου Θεασις, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ενυδρείου Ρόδου, με τη Λουκία Ρικάκη, σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ecofilms, οπου οι δασκαλοι συζητησαν για τη θεματολογία και το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Ecokids 2010.
Ταυτόχρονα, δοθηκε η ευκαιρία να συζητήθουν θέματα που αφορούν στην ουσιαστικότερη συμβολή των εκπαιδευτικών στην επιτυχία των εκδηλώσεων του Ecokids, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την προώθηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του Πολιτισμού γενικά και του Κινηματογράφου ειδικότερα στις σχολικές μονάδες.
Στην συναντηση πηραν μερος και εκπρόσωποι του Πανεπιστημιου Αιγαιου από την Παιδαγωγικη Σχολη καθως η σχολη συνεργαζεται με το Φεστιβάλ Εκοκιντς στην παρουσιαση των ταινιων και στην εκπαιδευτική αξιολόγηση των δρασεων του
Σχολείο και Εcokids
το κειμενο του Σχολικου Συμβουλου Πετρου Σπανου που υπαρχει στο εντυπο που θα λαβουν ολοι οι μαθητε ς και οι δασκαλοι που θα επισκεφθουν τα Φεστιβαλ

Το Εcokids, το μικρό αδερφάκι του Εcofilms -του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου- έγινε ήδη 5χρονών! Από την αρχή της γέννησής του, κάθε χρόνο τους πρώτους μήνες της άνοιξης στέλνει πολύχρωμες προσκλήσεις στα σχολεία στο νησί της Ρόδου, αλλά και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου προσκαλώντας τους μαθητές όλων των τάξεων, αγόρια και κορίτσια, να απολαύσουν ένα υπέροχο ταξίδι με οδηγό την κινηματογραφική κάμερα. Οι φιλόξενες αίθουσες του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης μας και του Ενυδρείου, είναι το όχημα.

Οι καλλιτέχνες της κάμερας χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές κάθε φορά ζωντανεύοντας τα σχέδια, τις κούκλες, τις ζωγραφιές, τα τοπία, καταφέρνουν να μαγέψουν τους μικρούς τους φίλους θεατές, που χρόνο με το χρόνο γίνονται περισσότεροι. Με τον πιο ευχάριστο ή και συγκινητικό κάποιες φορές τρόπο, δίνουν μέσα από την εικόνα και το λόγο ερεθίσματα για προβληματισμό σχετικά με τη φιλία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιμονή και την προσπάθεια σε ένα στόχο, το περιβάλλον και τη ζωή. Μέσα από τον όμορφο κόσμο των ταινιών τα παιδιά απελευθερώνουν και προάγουν τη φαντασία τους, ανοίγουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και έτσι γίνονται ικανά να ζήσουν ουσιαστικότερα το παρόν και να υποδεχτούν το μέλλον με θετική διάθεση, με αισιοδοξία και αγωνιστική στάση
Με τη βοήθεια των δασκάλων τους, εκφράζονται δημιουργικά και με φαντασία, αξιοποιώντας τις ποικίλες μαθητικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στο πολύ καλά φροντισμένο έντυπο της οργανωτικής επιτροπής του ecokids που κρατάτε στα χέρια σας, αποδεικνύοντας πως ο πλούσιος προβληματισμός των παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μπορεί να εκδηλωθεί ουσιαστικότερα μέσα από δραστηριότητες που έχουν νόημα και είναι ελκυστικές.
Ο κινηματογράφος για παιδιά είναι ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό μέσο που μπορεί συστηματικότερα να αξιοποιηθεί από το σχολείο. Τα παιδιά, συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μαθαίνουν να αγαπούν τoν πο-λιτισμό και την τέχνη και προβληματίζονται σε θέματα που το σχολείο επιδιώκει να αναδείξει ως σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τις εκπαιδευτικές τους πρακτικές,εισάγοντας στη σχολική πράξη και δραστηριότητες που εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή, τους προσφέρει ευκαιρίες για στοχασμό και αναστοχασμό για το ρόλο τους. Βάζει σε κίνηση τη σχολική κοινότητα για μια άλλη λειτουργία του σχολείου που να ανταποκρίνεται στις πολύπλευρες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
Στις φετινές εκδηλώσεις του “Rodos Εcokids 2010” η εκπαίδευση είχε ουσιαστικότερη συμβολή στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Περισσότεροι εκπαιδευτικοί ευαισθητοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν δημιουργώντας “ομάδα στήριξης του ΕcokidsΟργανώθηκε με επιτυχία στο Ενυδρείο ενημερωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για την παρουσίαση του προγράμματοςΠραγματοποιήθηκαν με επιτυχία εκδηλώσεις σε Σχολεία του νησιούμε την παρουσία της Λουκίας Ρικάκη, σκηνοθέτιδας και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ecofilms, η οποία επικοινώνησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς συζητώντας μαζί τους για την τέχνη του κινηματογράφου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη θεματολογία και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Είμαστε σίγουροι πως το Εcokids θα συνεχίσει τη δημιουργική του πορεία! Θα μεγαλώνει παραμένοντας παιδί… Στο συναρπαστικό της ταξίδι, η κινηματογραφική κάμερα θα έχει πάντα μαζί της την ωραιότερη παρέα! Τα αγόρια και τα κορίτσια των σχολείων που διψάνε για γνώση, προβληματισμό, περιπέτειες και συγκινήσεις!

Πέτρος Σπανός,
Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου





Δεν υπάρχουν σχόλια: