Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Η μουσική και μας ταξιδεύει εκεί που μόνο η μαγική αφήγηση μπορεί να φτάσει

Η μουσική και μας ταξιδεύει εκεί που μόνο η μαγική αφήγηση μπορεί να φτάσει.Πάμε να ζήσουμε μαγευτικές στιγμές κοντά στο πιάνο που βρίσκεται στη μέση του δάσους και παίζει μόνο όταν αγαπάει τον πιανίστα που ακουμπάει τα πλήκτρα του. ...
3η Μέρα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρόδου ECOKIDS 2010

Τις προβολές του φεστιβάλ παρακολούθησαν σήμερα τα σχολεία
Δημοτικό Σχολείο Τήλου (φωτο)
12ο Δημοτικό Σχολείο
8ο Δημοτικό Σχολείο
5ο Δημοτικό Σχολείο
16ο Δημοτικό Σχολείο
1ο Δημοτικό Σχολείο
Νηπιαγωγείο Πειραματικού
Μουσικό Σχολείο

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάστηκε και φέτος με το Φεστιβάλ ECOKIDS
Φοιτητές συμμετείχαν στην παρουσίαση των εκδηλώσεων (φωτο)

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Φεστιβαλ ECOKIDS συνεχίζεται και φέτος.

Την Δευτέρα 8 Μαρτίου την πρώτη μέρα του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά μια συνάντηση ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο όπου ορίστηκαν οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν αυτές τις μέρες στη διοργάνωση.
Μέσα από συζητήσεις και από την επαφή φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τους θεατές / μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, γίνεται μια προσπάθεια να δούμε το (παιδαγωγικό) νόημα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ ECOKIDS «διαβάζοντάς» την σε πολλά επίπεδα: το εργαστηριακό μάθημα της Ελένης Σκούρτου, «Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης & γραφής: η δύναμη του αναγνώστη» καταπιάνεται με ζητήματα νοηματοδότησης μέσα από την ανάγνωση κειμένων πολλαπλών τύπων.

Τα σώματα κειμένων (είτε είναι προφορικά είτε γραπτά είτε άλλου είδους κατασκευές, όπως τα έργα τέχνης), τότε γίνονται κείμενα για μας, όταν ως αναγνώστες εγκαθιδρύουμε τη δική μας σχέση με αυτά και με το δημιουργό τους και επανεγγράφουμε τα νοήματά τους.

Με το σκεπτικό αυτό, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνέχισε και φέτος τη συνεργασία με το Ecokids. Οι άξονες μελέτης ήταν οι εξής:

επιλογές των εκπαιδευτικών,
επιλογές των διοργανωτών,
άμεσα σχόλια των θεατών μαθητών,
αξιολόγηση του φεστιβάλ / των ταινιών από τους μαθητές όταν επιστρέψουν στην τάξη τους
συνέντευξη με τους οργανωτές του Φεστιβάλ για τη δική τους αξιολόγηση
δικά μας συμπεράσματα
Για τη δραστηριότητα αυτή κατασκευάστηκαν μικρά εύχρηστα ερωτηματολόγια για εκπαιδευτικούς (πριν & μετά τη θέαση) και για τα παιδιά (μετά τη θέαση, στην τάξη) αποσκοπώντας σε συλλογή ποσοτικών στοιχείων και στην ποιοτική ανάλυση κάποιων από αυτά.
Η έρευνά περιλαμβάνει δύο ερωτηματολόγια – ένα για τους μαθητές και ένα για τους δασκάλους – και μια δραστηριότητα με σχόλια των παιδιών σε αυτοκόλλητα χαρτάκια, ώστε να έχουμε μία καταγραφή και των άμεσων εντυπώσεων των παιδιών.
Η συμβολή των φοιτητών δεν περιορίστηκε μόνο στα ερωτηματολόγια και στη δραστηριότητα με τα αυτοκόλλητα. Πριν από κάθε προβολή, φοιτητές /τριες από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έκαναν μια σύντομη περιγραφή της ταινίας και έκαναν ερωτήσεις στα παιδιά, ώστε να προκαλέσουν δημόσια συζήτηση πάνω στα θέματα των ταινιών.

Στην υλοποίηση της συνεργασίας συμμετέχουν:
Ελένη Σκούρτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Τσαμπίκα Μακρογιάννη, Μ.Ed, εκπαιδευτικός
Μαρία Κλαδάκη Διδάσκουσα Θεατρικής Αγωγής
εδω οι εθελοντες φοιτητες με τους μαθητες στο Δημοτικο θεατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: