Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ευαίσθητοι θεατές ενεργοί πολίτες

«Η τέχνη και ειδικά η μουσική μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή» είπε μια μαθήτρια «σε κάνει πραγματικά να πετάξεις μακριά από τα προβλήματα της κάθε μέρας σε γεμίζει αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή»

Άρχισε σήμερα για πέμπτη συνεχή χρονιά
η ετήσια Διεθνής Κινηματογραφική εκδήλωση
ECOKIDS 2010 http://ecokidsrodos.blogspot.com/
που απευθύνεται σε χιλιάδες παιδιά στη Ρόδο

Τις εκδηλώσεις επισκέφθηκαν σήμερα
Το Νηπιαγωγείο του Πειραματικού Σχολείου
Το Δημοτικό Σχολείο Σορωνης
Το Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου
Η τρίτη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου
Η Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού του Τρίτου Δημοτικού σχολείου Ιαλυσού
Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Πολης

Μοναδικές ταινίες επιλεγμένες από 15 χώρες του κόσμου πρόκειται να δουν όλη αυτήν την εβδομάδα σε πρεμιέρα, οι μαθητές της Ρόδου Διαλέξαμε με προσοχή από όλα φεστιβάλ από όλο το κόσμο ταινίες που εικονογραφούν καλύτερα το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, για να γνωρίσουμε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων στις διαφορετικές χώρες της γης.

Μετά την προβολή της ταινίας που επέλεξαν, τα παιδιά ταξιδεύουν στο παγκόσμιο χάρτη, ανακαλύπτουν λεπτομέρειες για το φυσικό, το ανθρώπινο και το κατασκευασμένο περιβάλλον της χώρας, για την παραγωγή, τη διοίκηση, την εκπαίδευση, την οικονομία και τη δημόσια υγεία. Αντιλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο καλύτερα, το νόημα της κάθε ταινίας που είδαν ώστε να συζητήσουν στην τάξη και να αντιληφθούν καλύτερα το πόσο κοινά ζητήματα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου και πόσο αλληλέγγυα πρέπει να είναι η μια στην άλλη αλλά και απέναντι στη φύση και το περιβάλλον που βέβαια δεν γνωρίζουν σύνορα.

Μέσα από την προετοιμασία που ήδη έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στα σχολεία, την ημερίδα που οργανώθηκε στο Ενυδρείο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, την ηλεκτρονική ενημέρωση και τον διάλογο με τα παιδιά, οι μαθητές κουβέντιασαν με τους δασκάλους τους και επέλεξαν τις ταινίες που επιθυμούν να δουν αυτήν την βδομάδα.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε σήμερα η εβδομάδα κινηματογραφικής γιορτής των μαθητών της Ρόδου οι οποίοι έχουν το προνόμιο να δουν πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, ταινίες από όλο τον κόσμο, οι οποίες ίσως να μην φτάσουν ποτέ στην αίθουσα ή στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Ταινίες που συγκινούν ,φωτίζουν την ομορφιά της ζωής αλλά και προβληματίζουν για το πώς η αλόγιστη ανάπτυξη έχει διαταράξει την ισορροπία της σχέσης μας με τη φύση, πόσο η άνιση ανάπτυξη δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αδικίες σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Με μεγάλη συγκίνηση είδαν μαθητές και δάσκαλοι μεταξύ άλλων, την ταινία
Το σύστημα που καταγράφει με λυρισμό την κοινωνική αλλαγή που χάρισε η μουσική σε χιλιάδες φτωχά παιδιά της Βενεζουέλας μέσα από το οραματικο πρόγραμμα του Χοσέ Αμπρεόυ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά «Κάθε όραμα για να ριζώσει και να πετύχει πρέπει να εγκατασταθεί στην κοινωνία και να κάνει διάλογο με όλους τους φορείς

«Η τέχνη και ειδικά η μουσική μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή» είπε μια μαθήτρια « σε κάνει πραγματικά να πετάξεις μακριά από τα προβλήματα της κάθε μέρας ,σε γεμίζει αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή»


Οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους, εκφράζονται δημιουργικά και με φαντασία, αξιοποιώντας τις ποικίλες μαθητικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο του Εcokids - που παίρνουν δωρεάν όλοι όσοι παρακολουθούν το φεστιβάλ- αποδεικνύοντας πως ο πλούσιος προβληματισμός των παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μπορεί να εκδηλωθεί ουσιαστικά μέσα από δραστηριότητες που έχουν νόημα και είναι ελκυστικές.
Ο κινηματογράφος για παιδιά είναι ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό μέσο που μπορεί συστηματικά να αξιοποιηθεί από το σχολείο. Τα παιδιά, συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μαθαίνουν να αγαπούν τo πολιτισμό και την τέχνη και προβληματίζονται σε θέματα που το σχολείο επιδιώκει να αναδείξει ως σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η αυλαία του Φεστιβάλ των μαθητών θα πέσει την Παρασκευή το απόγευμα όμως οι προετοιμασίες για το ΕCOFILMS από 22-27 Ιουνίου, συνεχίζονται πολύ εντατικά για μία ακόμη ουσιαστική συνάντηση στο νησί, των πιο ευαίσθητων καλλιτεχνών του πλανήτη που νοιάζονται για το μέλλον του και έρχονται εδώ να συνομιλήσουν για το τι μπορούν να κάνουν μέσα από νέες συλλογικότητες οι πολίτες όλου του κόσμου για να εξασφαλίσουμε μια ζωή αντάξια της ομορφιάς και της ισορροπίας που βρίσκεται στη φύσης που μας περιβάλλει

Τι πιο όμορφη εικόνα από το να βλέπεις το νησί της Ρόδου σε κινηματογραφικό πυρετό. Πέντε ημέρες αφιερωμένες στο σινεμά, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Το ECOFILMS 2010 δε θα μπορούσε να γίνεται αλλού από την πόλη των Ιπποτών, με την πιο καλοκαιρινή διάθεση, μακριά από την πολύβουη Αθήνα. Κάπου να υπάρχει χρόνος και ...ψυχραιμία ώστε ν’ ακούγονται οι αλήθειες του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Με φιλόξενη ατμόσφαιρα και κοινό που να διακρίνει τη μαγεία της δημιουργίας. Σίγουρα, το ECOFILMS είναι ένα από τα πιο οικεία φεστιβάλ, όπου υπάρχει πραγματική επαφή μεταξύ δημιουργού και θεατή. Μία επικοινωνία που επιτυγχάνεται με τις συζητήσεις μετά από τις προβολές, αλλά και τα σκηνοθετικά «πηγαδάκια» που είναι ανοιχτά στο κοινό κάτι ζεστά μεσημέρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: