Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

SOS! Ζώα σε Κίνδυνο

«Άγρια» αποκαλούμε εκείνα τα ζώα που ζουν ελεύθερα, και φροντίζουν μόνα τους την τροφή τους και την αναπαραγωγή τους. Συνήθως δεν τα γνωρίζουμε από κοντά. Επειδή ο άνθρωπος ρυπαίνει μολύνει ή επεκτείνεται σε μέρη που ζουν τα άγρια ζώα, αυτά χάνουν το βιότοπό τους, δεν μπορούν να τραφούν και να γεννήσουν, με αποτέλεσμα, πληθυσμοί ορισμένων ειδών να μειώνονται επικίνδυνα. Πολλά ζώα βρίσκονται πια σε κίνδυνο εξαφάνισης. Αυτό δεν συμφέρει ούτε τα ζώα ούτε και τον άνθρωπο. Γι αυτό τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται εντατικές μελέτες και προσπάθειες για τη διάσωση άγριων ζώων που κινδυνεύουν.
Η παιδική τηλεοπτική σειρά, “SOS! Ζώα σε Κίνδυνο”, παρουσιάζει αυτές τις προσπάθειες στην Δανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Αίγυπτο το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Κάθε επεισόδιο αναφέρεται σε 4 άγρια ζώα. Για κάθε ζώο, υπάρχει ένα παιδί-ξεναγός (από 8 έως12 χρονών). Το παιδί ακολουθεί τους επιστήμονες στους χώρους δράσης τους, συνήθως στον βιότοπο του ζώου, και βλέπει από κοντά τις απειλές και τα μέτρα προστασίας. Στα τρία πρώτα ζώα κάθε επεισοδίου, ο πληθυσμός τους κινδυνεύει, ενώ στο τελευταίο, ο πληθυσμός έχει επανακάμψει μετά από εντατικές προσπάθειες πολλών ανθρώπων (των επιστημόνων των εθελοντών της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας).
Μια διεθνής συμπαραγωγή που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Τηλεοπτική Ένωση. Επτά ημίωρα επεισόδια, 28 παιδιά, 28 ελεύθερα και περήφανα άγρια ζώα…..
Η Οχιά της Μήλου (6΄)
Βρισκόμαστε στη Μήλο, με ξεναγό τη Μαριέλλα, μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο του νησιού. Η Μαριέλλα ακολουθεί τον βιολόγο Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος την τελευταία εικοσαετία μελετά την οχιά της Μήλου, ένα εξαιρετικά σπάνιο φίδι που υπάρχει μόνο στη Μήλο και σε τρία γειτονικά νησιά. Δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη διαδρομή, η Μαριέλλα αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απειλούν το ζώο, παρακολουθεί την επιστημονική καταγραφή καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του.
Η Θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα (6΄)
Με ξεναγό τον Κωνσταντίνο, πηγαίνουμε στο Κέντρο διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στη Γλυφάδα. Από εκεί συνεχίζουμε στην Κρήτη. Η βιολόγος Πηνελόπη Γουμενάκη, εκπρόσωπος του συλλόγου προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» παίρνει μαζί της τον Κωνσταντίνο στη μεγάλη παραλία του Ρεθύμνου που εκτείνεται για 11 χιλιόμετρα. Κάθε καλοκαίρι την παραλία την αποζητούν και οι τουρίστες αλλά και οι χελώνες για να γεννήσουν. Κάθε χρόνο οι φωλιές της χελώνας μειώνονται. Το ζώο κινδυνεύει. Ποιά είναι η λύση ώστε να μπορέσουν οι θαλάσσιες χελώνες να συνεχίσουν να γεννούν τα αυγά τους τις καλοκαιρινές νύκτες στην παραλία?
Η Καφέ Αρκούδα (6΄)
Ο Βαγγέλης και η Πετρούλα μένουν στη Φλώρινα και ο πατέρας τους είναι βιολόγος επιστημονικός υπεύθυνος του Αρκτούρου, οργάνωσης που εργάζεται για την προστασία της καφέ αρκούδας, ο πληθυσμός της οποίας κινδυνεύει. Τα παιδιά τον ακολουθούν στο βιότοπο του ζώου δηλαδή στο χώρο της δουλειάς του. Οι δυό βιολόγοι Λάζαρος Γεωργιάδης και Αλέξανδρος Καραμανλίδης δείχνουν στα παιδιά το χώρο που ζει η αρκούδα, τι τρώει, πως αναπαράγεται, πόσο αδύναμα είναι τα μικρά της, πως γίνεται η επιστημονική παρακολούθηση, από τι κινδυνεύει και με ποιο τρόπο προσπαθούν να την προστατεύσουν.
Ο Αργυροπελεκάνος (6΄)
H Θεοδώρα κατοικεί στη Β. Ελλάδα στην περιοχή των λιμνών που ονομάζονται Πρέσπες, ένα μέρος με πολλές αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες με όμορφη φύση και άγρια ζώα. Πάνω από το σπίτι της η Θεοδώρα βλέπει να πετούν οι Αργυροπελεκάνοι, μεγάλα μεταναστευτικά πουλιά με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φθάσει τα τρία μέτρα. Τα ζευγάρια των Αργυροπελεκάνων έρχονται στις Πρέσπες για να γεννήσουν και να αναθρέψουν τα μικρά τους μέχρι να μπορέσουν να πετάξουν. Οι Αργυροπελεκάνοι τρέφονται με ψάρια, για αυτό παλιότερα οι ψαράδες της λίμνης τους κυνηγούσαν. Επί πλέον, υπήρχαν και άλλα προβλήματα και έτσι ο πληθυσμός τους συνεχώς μειωνόταν. Όμως όπως εξήγησε στη Θεοδώρα η βιολόγος Μυρσίνη Μαλακού, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι και οι πελεκάνοι έχουν κοινά συμφέροντα. Πχ. αν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ο βιότοπος, θα υπάρχουν πολλά ψάρια. Αν προστατευθεί η περιοχή από την επεκτατική διάθεση του ανθρώπου έρχονται πολλοί τουρίστες. Γι αυτό σήμερα, η περιοχή των Πρεσπών είναι προστατευμένη ως Εθνικό Πάρκο. Οι Αργυροπελεκάνοι πολλαπλασιάσθηκαν και σήμερα πλέον έρχονται εδώ περίπου 1100 ζευγάρια για να φτιάξουν τη φωλιά τους κάθε χρόνο και να γεννήσουν. Η προστασία του πελεκάνου στις Πρέσπες είναι μια ιστορία επιτυχίας και συνύπαρξης, ανθρώπου και άγριων ζώων.
Έρευνα Σενάριο, Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βάσω Κανελλοπούλου
Φωτογραφία: Νίκος Σταθογιαννόπουλος, Χρίστος Παπαναστασίου
Ηχος: Γιώργος Στουπής
Μοντάζ: Σπύρος Τσιφτσής
Σκηνοθεσία: Αγγελος Κοβότσος
Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σταθογιαννόπουλος
Ανάθεση παραγωγής: ΕΡΤ, Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών
Γραφικά όλων των επεισοδίων και συντονισμός: Jacek Urbanski

Δεν υπάρχουν σχόλια: