Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ο λόγος στα παιδιά

και ξαφνικα ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ εγινε μικρη βουλη
εντονος διαλογος των μαθητων για την ισοτητα των δυο φυλων
και η πρωτη ταινια παραγωγης μαθητων της ροδου σημερα το φεστιβαλ

Και σήμερα τα εκατοντάδες παιδιά βρέθηκαν στο Φεστιβάλ ΕΚΟΚΙΝΤΣ 09.
Και ξαφνικά η σύντομη περιγραφή της ταινίας Πέτρος και ο Λύκος που διάβασε από το πρόγραμμα μια μαθήτρια… «είναι ένας άγριος κόσμος οπού οι λύκοι τρώνε πάπιες, αλλά είναι ένας κόσμος όπου τα μικρά αγόρια μπορούν με θαυμαστό θάρρος να πιάσουν τον λύκο!» προκάλεσε μεγάλη δημόσια συζήτηση.
Τα παιδιά πήραν το μικρόφωνο και μίλησαν μπροστά σε 300 συμμαθητές τους για τις διαφορές των δυο φύλων για το τι καταφέρνει να κάνει ο καθένας. Όταν όμως ο Γιάννης είπε ότι τα αγόρια είναι πιο δυνατά γιατί έχουν μπράτσα, η Ελένη σηκώθηκε έδειξε τα μπράτσα της και είπε ότι κι εμείς είμαστε δυνατές και η Μάριαν συμπλήρωσε ότι οι γυναίκες έχουν τα ιδία δικαιώματα και στην εργασία και στα συντάξιμα χρόνια. Η συζήτηση άναψε και συνεχίστηκε μετά το τέλος της προβολής με έντονη ανταλλαγή απόψεων ορισμένες από τις οποίες οι μαθητές κατέγραψαν και κόλλησαν με μικρά αυτοκόλλητα και στους τοίχους του Δημοτικού Θεάτρου οπού διεξάγεται ο διάλογο με τις εντυπώσεις των παιδιών από το Φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν ακόμη 110 μαθητές από το σχολείο Κοσκινού. Μερικοί μαθητές από το σχολείο είναι οι δημιουργοί της ταινίας «Διαφημίσεις από την ανάποδη» της πρώτης ταινίας Ροδιτών μαθητών που παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ Εκοκιντς. Οι μαθητές μίλησαν στους συμμαθητές τους για το πώς αποφάσισαν να φτιάξουν την ταινία πως δούλεψαν το σενάριο και τους ρόλους, πως αυτοσχεδιάσαν. Οι διαφημίσεις μας λένε ψέματα κατέληξαν, γιατί τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος.«Η παρακολούθηση του Φεστιβάλ ΕΚΟΚΙΝΤΣ έχει γίνει πια για εμάς μια θαυμάσια συνήθεια» σημειώνουν στην εφημερίδα ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΑΚΙΑ που βγάζει το Δημοτικό Σχολείο Κοσκινού οι μαθητές που έφτιαξαν την ταινία. Κι ο δάσκαλος τους Πάνος Δρακοπούλος συμπληρώνει «Έχοντας ενσωματώσει τη συμμετοχή μας για το έτος 2008 σε ένα σχέδιο εργασίας με τίτλο το ερώτημα ΜΜΕ Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, επιστρέψαμε στη τάξη μας με έντονη την επιθυμία να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας πίσω από τις κάμερες στον ρολό του δημιουργού κι όχι πια του θεατή. Εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στον τομές της διαφήμισης για δυο λόγους. Η διαφήμιση αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη των ΜΜΕ και επιπλέον επηρεάζει όσο τίποτα άλλο στην εποχή μας το γούστο και τις καταναλωτικές συνήθειες των πολλών και ως κινηματογραφικό είδος λόγω της συντομίας και του παιχνιδιάρικου ύφους μας είναι πολύ δελεαστικό. Αποτέλεσμα τα τρία φιλμάκια φτιαγμένα με πλείστες τεχνικές αδυναμίες αλλά με κέφι τη σπιρτάδα του χιούμορ που χρειάζεται ο καθένας μας όταν έχει να τα βάλει με το λουσάτο και συμφεροντολογικό πνεύμα της διαφήμισης».Τις εντυπώσεις των μαθητών από το Φεστιβάλ ΕΚΟΚΙΝΤΣ κατέγραψαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοσκινού σε ειδικό ερωτηματολόγιο που έφτιαξαν http://nothia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: